29. 4. 2008

Deň 31 - Lima

28.4.

Tak na druhy pokus sa nam dneska uspesne podarilo odletiet do Limy. :-)
Rano prebieholo rovnako ako vcera, len s tym rozdielom ze uz sme to mali nacvicene. :-)
Na letisku sme si este k 109$ letenke museli priplatit 4$ nejaku tax.
Let bol kratucky, nestihol som ani oko zazmurit. Trvalo to iba hodku a do Limy sme prileteli okolo 12:15.
Z letiska sme zobrali opet dodavklu do centra. Tentoraz to bolo iba 55 Sol. V nas prvy den to bolo 25$. (55 Sol je oficialna tarifa letisko centrum - tento taxikar mal vylepeny cennik aj s certifikatom )
Nechali sme sa zaviast rovno do centra k hotelu Espana, ktory sme mali doporuceny od Evkinych aj Adinych znamich.
Je to taka hystoricka budova, v blizkosti plaza San Francisko kde je aj najkrajsia katedrala v Lime. Hostel ma zvnutra pekne zariadene spolocne priestory a chodby, inac dvoj hviezdickovy peruansky standard na aky sme uz zvyknuty. (mozno trosku lepsi, v izbe mame obrovske zrkadlo na celu stenu. ) Ale z plafona nam trcia roxory ktore sa asi stavbarom uz nechcelo odstranuit po tom co sa pri stavbe asi sekli. :-)

Obed sme vyriesili dvoma zemlami s mesom za 2 Soly a vyrazili sme na prehliadku muzea zlata (Museo de Oro).
Z centra je to riadny kus cesty a taxik stal 20 Sol.
Museo de Oro je asi najnavstevovanejsie museum v Lime. Je to sukromne museum ktore vlastni nejaky miestny papalas, inac byvaly ( alebo sucasny minister) v minulosti konzul, hodne bohaty a za svojej politickej kariery dostal spustu darcekov, ktore tvoria jednu cast expozicie musea.
Museum je rozdleene na dve casti, nadzemnu kde su vystavene hlavne rozne zbrane, uniformi a ine predmety zo sukromnej zbierky oneho papalasa, hlavna esxpozicia
sa nachadza v spodnej casti kde su vystavene vzacne zlate predmety, z predinckych kultur.
Vstupne bolo 33 Sol. Najprv sme si zobrali jeden audio pristroj s komentarom za 10 Sol, ale zistili sme ze anglictina je nahovporena dost biedne a v pozadi hra akasi hudba takze sme tomu moc nerozumeli, navyse informacie boli dost strohe a niekde nesuhlasili s oznacinm na exponatoch. Tak sme sa vratili naspet po guide, ktory stal 50Sol.

Vyklad guida dodal prehliadke potrebnu atmosferu, i ked nas dost nahanala od jedneho exponatu k druhemu, ale zase po skonceni vykladu si to cele mozete prejst este sami a dosytosti sa pokochat vystavenymi exponatmi. A je naozaj co pozerat.
Fotenie je v muzeu zakazane, takze na tomto mieste ziadne fotky nebudu. Musite sa tam ist pozriet sami. :-)

Dost nas zaujali exponaty spojene s niektorymi dost morbydnymi zvyklostiami vtedajsich kultur.
Su to napriklad obradne kalichy z ktorych pili knazi krv. Kazdy rok 5 dni pred slnvratom sa konali obete. Knazi najprv obetovali 5 najlepsich bojovnikov, tym ze im odtali ruky, a pili ich krv. Potom obetovali 10 najkrajsich panien sposobom ze im otvortili hrudnik a vybrali srdce.
Vsetky predincke kulturi mali spolocne to ze pouzivali vela zlata. Zlatom sa zdobili vylucne muzi. Nahrdelniky, zlate korunky , nausnice, zlate prsne platy a skratka vsetko zo zlata. (dokonca aj zlaty chranic penisu. :-) )

Okrem zlta su v muzeu vystavene aj velmi zachovale mumie najdene v oblasti Nazky.
Dalsi z vtedajsich zvykov bolo odsekavanie a mumifikovanie hlavy porazenych bojovnikov. Vytaz nosil tieto hlavy zavesene na opasku ako dokaz svojej sily.
(a kto ich mal najviac, bol najlepsim bojovnikom a pri najblizsom slnovrate prisiel o ruky )

Taktiez je tu moznost vidiet nastroje pouzivane pri trepanacii lebky. Vtedajsie kulturi robili tuto operaciu uplne bezne a dieru v lebke vyplnovali zlatymi plieskami. Rozbita lebka bola v tej dobe castym zranenim bojovnikov, kedze ako zbrane sa pouzivali hlavne kamene palcaty. V muzeu su vystavene najdene lebky ktore maju az dva zlate pliesky vrastene do kosti co svedci o tom ze dany clovek zil este dlho po dvoch uspesnych operaciach.

Prehliadka muzea nam zabrala skoro 3 hodiny.
V areali muzea su nejake stanky so suvenirmi, ale tych uz mame vyse hlavy, takze sme si dali len kafe v jednej v zahradnej kaviarni a chvilu posedeli v parku.

Na spiatocnej ceste do centra sa s nami taxikar hada ze 20 Solov je malo ze chce 30.
Ale aj tak sme mu nakoniec dali len 20. Na posledny den sa mozno este aj naucime ako sa ma vyjednavat. :-)

Hned pod hostelom je mala pizzeria, kde sme si dali veceru a teraz cakame na hosteli kedy dorazi David s Honzom z Huarazu. Ich autobus by mal prist do Limy, okolo 6. Zatial sme im rezervovali jednu izbu.

........


Dnesnym dnom sa konci nas mesacny pobyt v Peru. Zajtra o 10 odlietame domov.
:-((

Tymto vsetkych pozdravujeme a aj ked sa nam odtialto nechce, tesime na vas.

MATO.

Žiadne komentáre: