5. 3. 2008

Plán cesty

Tento plán cesty sme zosnovali pri našom prvom stretnutí niekedy začiatkom Januára.

  • 29.3. odlet z Viedne resp. z Prahy - prestup v Madride
  • 30.3. Lima - Prílet do Limy. V Lime sa nechceme moc dlho zdržiavať. Nechali sme si rezervu do druhého dňa pre prípad, nejakého zdržania, alebo pre prípad že niekomu sa stratí batožina, ale ak pojde všetko hladko chceli by sme hneď vyraziť do Pisca
  • 31.3 Pisco - prírodná rezervácia polostrov Paracas ,
  • 1.4. Ica - Huacachina, oáza v púšti , snowboardovanie na piesočných dunách.
  • 2.4. Nazca - výhliadkový let nad náhornou plošinou Nazca
  • 3.4. Arequipa - počas nášho pobytu by sa mal v Arequipe konať nejaký festival jary. V Arequipe by sme sa chceli zdržať niekoľko dní až týždeň . Je tu toho hodne na pozeranie a je tu niekoľko zaujímavých možností na výlety. V Priebehu tohoto týždňa by sme chceli absolvovať 2 dňový výlet do Colca Caňonu kde je jednou z najviac navštevovaných atrakcií skalná výhliadka nad kaňonom kde sa dajú relatívne zblízka pozorovať kondory ktoré na využívajú teplé vzdušné prúdy stúpajúce z kaňona abz nabrali výšku. Pri debate nad touto atrakciou ktosi poznamenal, že kondory sa dožívajú vysokého veku a že nezomierajú prirodzenou smrťou na starobu, ale keď starý kondor cíti že sa blíži jeho koniec, tak si to nasmeruje proti skalnej stene a spácha samovraždu. :-) Absolútne netuším či je to pravda, v žiadnom cestopise som sa o tom nedočítal. (budem si to ešte musieť zistiť). Honza označil za najzaujímavejší bod programu číhanie na kamikadze kondora. Tak som zvedavý či nejakého vyčíhame. :-).
  • Ďalšie možnosti na výlet sú dvojdňový výlet do údolia sopiek, alebo výstup na sopku El Misty, ktorá sa týči hneď za mestom do výšky 6000 a čosi metrov. (To som teda zvedavý či to niekto z nás dá, ale výhľad odtiaľ musí byť super.)
  • Ďalším bodom programu by mal byť rafting, ktorý organizujú miestne cestovky.
  • 10.4. Puno - po Arequipe planujeme presun do Puna a výlet na jazero Titicaca, najvyššie položené jazero. Hlavnou atrakciou jazera su plávajúce trstinové ostrovy na ktorých až do nedávna žili domorodci. Na niektorých vraj ešte stále žijú, ale tie sú turistom neprístupne. Pre turistov sú pripravené nejaké napodobeniny na ktorých sa dá aj prespať. Výlet na Titicaca zabere 2 dni , jeden deň na prehliadku mesta a okolitých pamiatok ako sú pohrebné veže Silustani, plus tu sme si naplánovali 1. voľný deň na ničnerobenie. No možno ho si ho budeme musieť vybrať už skorej po tých túrach v Arequipe.
  • 14.4. Cuzco - Tu sa dostávama k hlavnému bodu výletu do Peru, ktorý asi nevynechá žiadny turista. V okolí Cuzca je mnoho Inckých pamiatok a zrúcanín. Tu plánujeme 1 deň na prehliadku mesta, 1 deň na výlet do posvätného údolia rieky Urubamby, a samozrejme Machu Picchu čo sú zrúcaniny hlavného mesta Inkov postaveného na vysokej hore. Na Machu Picchu sa dá ísť viacerým sposobmi: pešo, autobusom, alebo najčastejší spôsob - vlakom. My sme sa rozhodli absolvovať 3 dňovú pešiu túru cez Andy po Camino Inca (Cesta Inkov) pozdĺž ktorej je taktiež niekoľko Incký zrúcanín, na 4 den je prehliadka samotného Machu Picchu. Toto bude taktiež asi náš najnáročnejší výlet, pri ktorom budeme spať v stanoch. Trasa je dlhá asi 37km, prechádza 3mi vrcholmi, z ktorých najvyšší má 4200m nad morom. V minulosti bolo možné vydať sa na túto trasu aj samostatne, ale v súčastnosti je vstup na camino inca limitovaný na asi 400 osôb denne a len v sprievode s licencovanou cestovkou. Navyše sme sa dočítali že je o tento výlet veľký záujem a cestovky majú termíny obsadené na ľ mesiace dopredu. Kvôli tomu sme pripravovali plan cesty tak skoro, a cez internet sme si rezervovaali 4d výlet na 16.4. Rezervácia nás stála 100$ na osobu. Celkovo to vyjde tuším na 330$. Ale zase nám odnesú stany a karimatky a v cene je aj strava, ktoú taktiež ponesú nosiči.
  • 22.4. Huaráz, Truchilo / Bolivia - Posledný týždeň sme zatiaľ nechali otvorený. Rozhodovali sme sa či sa pojdeme pozrieť do Bolivie, alebo do amazonského pralesa, alebo na sever Peru do mesta Huaraz, kde je veľa možností na túry pod najvyššou horou Peru Huazcaran. Definitívne sa rozhodneme asi až na mieste. V niektorom cestopse som sa dočítal že z Hlavného mesta Bolívie La Paz organizujú cestovky zjazd "Cesty smrti" na bicykloch. Za túto atrakciu som bol hlavne ja a Radim. Cesta smrti je vraj najhoršia cesta na svete. Klesá z nadmorskej výšky vyše 4000m až do amatonskej nížiny 200m nad morom. Je to úzka kamenitá cesta zasekaná do strmého skalného úbočia, dlhá 63 km, celý čas dolu kopcom. Proste cool! (na bicykli), autobusom by mi to asi vadilo. Ale ostatsný nás prehlasovali že sa im kvôli tomu do bolívie ísť nechce. :-(
  • 28.4. Lima - do Limy by sme sa chceli vrátit aspoň 1 deň pred odletom , aby sme mali rezervu, ktorú využijeme na prehliadku mesta ktorú sme vynechali na začiatku.
  • 29.4. odlet domov.

Žiadne komentáre: