3. 3. 2008

Príprava

Zo samotnou prípravou cesty sme začali nikedy v Januári 2008. Nie že by to zabralo toľko času, ale už od začiatku bol jedným z hlavných bodov peší výlet na Machu Picchu po ceste Inkov (Camino Inka). Pri čítaní cestopisov sme sa totiž dozvedeli že túto cestu si treba rezervovať dopredu. V minulosti bolo možné absolvovať Camino Inca aj na vlastnú pesť, ale Peruánska vláda vraj obmedzila vstup na trasu na 400 ľudí denne, a výlučne v sprievode poskytovaným licencovanou cestovnou kanceláriou. Vraj kvoli ochrane prírody. 400 ľudí denne, je dosť málo a tak sú jednotlivé termíny u cestoviek dosť plné a treba si ich rezervovať aspoň 2 mesiace dopredu.
Z toho dôvodu sme boli prinútený začať s plánovaním trasy čo najskôr, aby sme stanovili pevný termín pre rezerváciu Machu Picchu. Každý dostal za úlohu pohľadať a prečítať nejaké cestopisy, články, a vypísať si zaujímavé destinácie, kam by sme sa mohli pozrieť, a zistiť hrubý časový odhad náročnosti.
Prvé stretnutie sme mali asi v polke Januára v súkromí u Rada na byte, kde sme zo zistených informácií zostavili hrubý plán cesty. Zatiaľ čo sme sa dohadovali nad jednotlivými atrakciami, Evka nám pripravila chutný obedík. :-). (alebo skôr olovrant) A veru sa aj zišiel, prekecali sme pri tom pár hodín. Camino Inka nám nakoniec vyšlo na 16.4. Naplánovaný itinerár zverejním v dohľadnej dobe.
Nasledoval ďalší krok prípravy, vybrať nejakú cestovku a rezervovať Camino Inka. Tu nás čakal dosť šok. Zistili sme že tieto výlety sú hodne drahé. Ceny sa pohybovali od 300 do 400 $ na 4 dni na osobu. Ale čo už. Je to največšia atrakcia a rozhodne ju nechceme vynechať, tak si budeme musieť trochu priplatiť. Niektorý cestovatelia to kritizujú, že je to príliš prekomercializované a že to za to nestojí. Ja sa rád presvädčím na vlastnej koži a potom zhodnotím.
Na internete sme vybrali pár cestoviek ktoré sa nám najviac pozdávali, a rozposlali maily s opžiadavkou na rezerváciu tripu v danom termíne pre 7 ľudí a s dotazom na náklady. Ponuky ktoré nám odpísali vôbec nezodpovedali informáciám na stránkach. Niektoré boli drahšie , niektoré lacnejšie. Zvolili sme jednu z tých lacnejších a kreditkou zaplatili rezerváciu 100$ na osobu. Nepamätám sa ktorá cestovka to nakoniec bola, budem sa musieť ešte pozrieť do mailov a doplniť kvôli úplnosti. :-).

Žiadne komentáre: