19. 4. 2008

Den 22 - MachuPicchu

Takze ako uz Rado spomenul , v posjedny den Camino inca vstavame este za tmy. Ucelom je dostat sa na MP pohodovym tempom pred prichodom turistov z vlaku ktory prichadza do AquaCaliente o 10. Niektory sa ale snazia dostat na MP ako prvy a pripadne stihnut vychod slnka na Slnecnej brane ktora ja akymsi vstupom do MP. Taktiez sme podlahli tejto davovej psychoze a posledny usek cesty slapeme ako o zivot. Pre informaciu , nema to cenu.
1. vychod slnka nestihnete, alebo musite fakt bezat.
2 . v miestnych horach je velmi mlzne , takze vychod slnka nema ten spravny efekt.
3. Na MP vychadza slnko cez slnecnu branu len v niektorom rocnom obdoby (neviem v ktorom) ale teraz to rozhodne nebolo.


K tomu co napisal Rado, este pridam, ze MP bolo objavene americanom, historikom Hiram Bingom v roku 1912. V tom case tu zili asi dve miestne rodiny a cele MP bolo zarastene kompletne zarastene. Nebol to ale archeolog a jeho cielom bolo objavit legendarne stratene mesto obsahujuce nesmierne bohatstvo. Na MP vsak ale nic hodnotne nenasiel. Nebolo tu vraj ziadne zlato , striebro, dokonca ani v hroboch , kde inkovia davali k mrtvym rozne cenne predmety, a dokonca ani mumie. Podla jednej teorie Inkovia mesto evakuovali a odniesli so sebou vseetky cenne veci.
Machu Picchu inac v Kecuanstine znamena Stara Hora a je to tiez nazov hory tyciacej sa nad ruinami.
MP je rozdelene na 3 casti.
- Agrarna - terasy na pestovanie plodin
- administrativna, alebo obytna
- chramova

Na MP je vidiet niekolko stavebnych stylov Inkov.
Besne budovy su stavane beznym sposobom z obycajnych neopracovanych kamenov.
Vyznamne administratyvne budovy, alebo obuytne budovy vyznamnych osobnosti su stavane, z opracovanych kamenov, ale kamene nie su opracovane precizne do kvadrov.
Chramove budovy su postavene najpreciznejsie, kamene pekne licuju, a maju rovnake velkosti. Da sa povedat ze su dokonale....





























Po prehliadke MP ktora s vykladom guida trvala skoro 3h, sme mali moznost este vystupat na vrchol hory v pozadi z ktorej su dalsie typicke fotky. Vystup tam trva asi hodinu po strmich schodoch, ale na to uz nikto z nas nemal chut a silu. Dali sme prednost obedu. Pocet ludi ktory mozu vystupit na horu je limitovany na 400 za den.



Aquas Calientes:
Celkom prijemne ale vyslovene turisticke mestecko sluziace jedinemu ucelu, vytahat peniaze z turistov. Je tu mnozstvo peknych a dobrych ale drahych restauracii a velka trznica so suvenirmi.
Bohuzial sme boli nuteny stravit tu takmer pol dna. Aj ked je to pekne miesto na pol dna tu niet co robit.
V Aquas Calientes sa sice nachadzaju termalne kupele, ale tam do termalneho kupaliska kde sa denne cvachta niekolko stoviek turistov sa nam nechcelo.






Žiadne komentáre: