1. 4. 2008

Deň 4 - Nazca

Ok. Zase máme chvíěočku času, čakáme na autobus do Arequipy, ktorý nám ide o polnoci. Na skorší sme už nedostali lístky. Cesta bude trvať asi 8h.

Dnešný deň sme začali hneď zrána presunom z Icy do Nazky. Je to asi 150 km a cesta autobusom trvala okolo 2h s tým že autobus asi hodinu meškal. Už v Huacachine sme si na hosteli zarezervovali vyhliadkový let nad Nazca lines. Po príchode do Nazky nás už na utobusovom nástupišti čakali s 2 autami na letisko. Len čo sme vystúpili zhŕkli sa okolo nás nadháňači a ponúkali ubytko aj prelety nad Nazca lines. Všetkých sme odmietli že už máme výhliadkový let dohodnutý vopred. Ponúkali nám ho za 30$. Bohužiaľ, my sme ho už zaplatili 15$ reyervácviu v Huacachine. Takže to bol vlastne bakšiš pre hostel, lebo na letisku sme zaplatili normalnu cenu 30$. Niekedy je teda lepšie nič nerezervovať a zjednávať až na mieste. (pokiaľ viete koľko je normálna cena)

Po príchode na letisko čakalo na Radima nemilé prekvapenie. Zistil že mu niekedy pri presune vykradli bočnú kapsu batohu. Muselo to byť v Ice keď sme čakali na autobus a batohy sme nechali v depozite spoločnosti Cruz del Sur. Prišiel o nové turistické topánky a nabíjačku na foťák a na mobil. Takže týmto sme asi prisli o jeden foťák.

Nazca lines
Nazca lines sú obrazce vytvorené v skalnom podklade na náhohornej planine Nazca. Pravdepodobne boli vytvorené kultúrou Nazca ktorá obývala toto územie v rokoch 200 p.n.l. až 700 rokov n.l. Načo slúžili tieto obrazce nikto presne nevie a existuje o tom mnoho teórií.
Nazca lines - Wikipedia

Samotný prelet sme robili v malom 4 miestnom lietadielku (1 bol pilot.) Let bol trochu krátky a ani s nami nepreletel ponad všetky obrazce. (Teda ako sa to vezme - pre niekoho až moc dlhý :-) )
Obrazce boli zaujímave, ale čakal som že budú väčšie. Po štarte to bolo celkom fajn, keď s nami začal pilot robiť klopené zatáčky aby sme dobre videli bokom z okienka lietadla , bolo to celkom FUN. No asi tak v polke letu to na mňa zrazu nečakane prišlo, a tak som si z lietadla odniesol plastikovy balíček. Chvalabohu že sme od rána nič nejedli. :-)
Z tejto atrakcie ale asi z fotiek nič nebude. Fúkal silný vietor a malé lietadielko dosť hádzalo, takže som nebol schopný foťákom zaostriť jednotlivé obrazce a urobiť dobré fotky. Skoro všetky boli rozmazané a tak bude lepšie ak si ich pozriete na internete: Nazca lines - Photo galery.




























Chauchillas
Keď sme sa všetci vystriedali v lietadle dohodli sme s vodičom čo nás viezol na letisko prehliadku cintorínov Chauchillos. Je to asi 35km od Nazcy. Je to archeologická oblasť , kde obyvatelia Nazcy pochovávali svojich mŕtvych. Pochovávali ich v skrčenej polohe a vždy otočených tvárou k na východ, pretože tak ako väčšina vtedajších kultúr uctievali slnko ktoré dávalo život a verili v reinkarnáciu. Taktiež dávali mŕtvim do hrobu rôzne nástroje, veci osobnej potreby a šperky. V oblasti bolo pôvodne niekoľko 1000 hrobov, ale všetky boli v minulosti vykradnuté a nenachádzajú sa tu už žiadne cenné predmety. Veľmi suché podnebie na náhornej plošine pochované telá dokonale vysušilo a umožnilo že sa zachovali po 1000 rokov ako múmie. Múmie hroboch nachádzali so zapletenými vrkočmi (až neskutočne dlhými). Ďalšou zaujímavosťou bolo že ak zomrela matka ešte nedospelých detí, jej deti zabili a pochovali v hrobe spolu s ňou.
Odkrytých hrobov je asi 10-15 a prehliadka zabrala asi pol hodiny. Vstupné 5 Sol.






















K večeru sme sa nechali zaviesť do mesta do nejakej reštaurácie. Po celom dni nám všetkým poriadne hrajú hudci v žalúdkoch.
Výber reštaurácie bol celkom fajn. Všetkým veľmi chutilo. Zase som vyskúšal nejakú miestnu kuraciu špecialitu. Ale tentrokrát to dosť pripomínalo naše Európske kura na paprike.

Na Letisku sme pribrali do skupinky dve nové členky. Medičky, angličanky. (jedna biela, jedna čierna) ktoré boli s nami na chauchillas a tiež sa k nám pridali aj na večeru. Atmosféra bola super a došlo aj na tancovanie. Rado si nechal pouličným hudobníkom zahrať salsu, vyzval Evu do tanca a zožali zaslúžený potlesk. :-)

Ináč celý deň stretávame spústu ľudí z Paracasu a z Huacachiny. Je vidiet že všetci robia približne stejný trip a valia sa v jednej vlne tak ako ich vypľuje lietadlo v Lime.


Zvyšok osadenstva sedí na pivku a mne už tiež prišla chuť tak sa k nim idem pridať a o polnoci vyrážame. Ozveme sa zase z Arequipy.

P.S.
Honza is the winner of the tour. Ako prvého ho dneska postihla sra... , takže sa moc nevzďaľujeme od baños.

Žiadne komentáre: